Rentoutuneena synnytykseen

Hypnosynnytys kurssit perustuvat Marie Monganin metodiin eli HypnoBirthing®:iin (Hypnosynnytys/Luonnollinen synnytys). Marie Mongan kehitti hypnosynnytys-metodin hypnoterapeuttina työskennellessään ja hyödynsi Grantly Dick-Read:n 1900-luvun havaintoja; naiset jotka suhtautuivat positiivisesti ja rauhallisesti synnytykseen tunsivat vähemmän kipua, kun taas naiset, jotka pelkäsivät synnytystä, kokivat synnytyksen kivuliaana toimenpiteenä. Grantly totesi, että pelko johti jännitystilaan, jossa lihakset - kohtu mukaan lukien - jännittyivät ja tiukkenivat, eivätkä tehneet enää harmonista työtä niin että synnytys olisi ollut positiivinen kokemus äidille. Grantly Dick-Readin synnytysaatteista ja Marien hypnoositiedosta ja omista kokemuksista syntyi kokonaisvaltainen synnytysohjelma, HypnoBirthing®.

Hypnosynnytyksen kursseilla harjoitellaan/opitaan tekniikoita joilla opimme rentouttamaan mielen ja kehon synnytykseen niin että kehomme saa ja voi synnyttää sille tarkoitetulla tavalla.

spessu.jpg

Erilaisia rentoutustekniikoita on hyvä harjoitella. On hyvä omaksua positiivinen asenne synnytystä kohtaan ja ennen kaikkea luottaa omiin voimavaroihin. Näillä tavoin voit luoda ihanan ja voimaannuttavan synnytyksen itsellesi ja vauvalle. Näitä tekniikoita tarvitaan juuri niiden voimakkaimpien aaltojen aikana, kun lihakset ja keho työskentelevät sinun ja vauvasi puolesta.

Yleisesti rennossa tilassa supistuksista tulevat tuntemukset koetaan paineen tai aallon tunteina, ei kuitenkaan luonnottomana kipuna. Se on kuin venyttelisit kehoasi, eli sinun on hyvä pysyä täysin rentona ja antaa hengityksen kulkea vapaana jolloin se raaja, mitä venytät, voi venyä ja aukaista sekä rentouttaa lihaksiasi ja kehoasi. Konkreettisia tekniikoita harjoittelemalla voidaan siis opetella poistamaan kehossa olevia jännitystiloja, joita juuri nuo negatiiviset pelko ja jännityksen tunteet aiheuttavat.

On hyvä muistaa myös, että synnytys, joka saa edetä omalla painollaan ja johon ei puututa ulkopuolisin interventioin, on yleensä turvallisin synnytys sekä äidille että vauvalle. Myös vauva hyötyy rauhallisesta synnytyksestä, jossa hän saa laskeutua alas ja tulla ulos omaan tahtiinsa, työskennellen sopusoinnussa äidin kanssa.

Hypnosynnytys kursseilla käydään läpi mm.

  • Synnytys fysiologisena tapahtumana: mitä tapahtuu eri vaiheissa, miten hormonitoiminta vaikuttaa synnytyksen kulkuun, minkälaisia tuntemuksia saattaa tulla eri vaiheissa

  • Miten kumppani voi auttaa äitiä rentoutumaan mm. kevytkosketushieronnalla, joka tehostaa äidin endorfiini- ja oksitosiinituotantoa ja äänen avulla

  • Kuinka oma asennoituminen ja mielentila vaikuttavat synnytyksen kulkuun

  • Erilaisia mielikuvia ja affirmaatioita, jotka edesauttavat positiivisen mielialan ja luottamuksen luomista

  • Kuinka itse rentoutua, pysyä keskittyneenä ja palauttaa mieli rauhalliseksi, jos se alkaa ”harhailemaan”

  • Kolme eri hengitystekniikkaa: supistusaaltojen välissä, niiden aikana sekä vauvan syntymähetkellä

  • Painovoimaa hyväksi käyttäviä tehokkaita ja rentoja asentoja sekä avautumisvaiheessa että vauvan syntymän hetkellä

  • Käydään läpi lantionpohjan/välilihan toimintaa raskaus aikana ja synnytyksessä

Nämä harjoitukset sekä kurssilla katsotut videot ja rentoutus kuunnelmat yhdessä auttavat sekä äitiä että hänen synnytyskumppaniaan valmentautumaan niin, että kun synnytyksen aika tulee, äidillä on mahdollisuus työskennellä luonnollisesti kehonsa kanssa antaen synnytyksen edetä omalla painollaan luottaen itseensä, kumppaniinsa ja vauvaansa.

Synnytyskertomuksia

Paluu etusivulle

Kurssien ajankohdat